Meniu

Paieška

Kalendorius

«  June 2009  »
SuMoTuWeThFrSa
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930


Tvenkinys jūsų sode

Norint nesukti sau galvos, paprasčiausia rinktis betoninį baseiną arba šį nelengvą darbą – vandens telkinio įrengimą – patikėti profesionalams. Tačiau tokiu atveju teks pamiršti apie savo rankomis išaugintas sodo sklypo grožybes lūgnes ir vandens lelijas. Juk siekiant šioms, vadinamosioms vandens karalystės princesėms (beje, kaip ir daugeliui kitų augalų) sukurti komfortiškas sąlygas, teks skirti ypatingas pastangas.

Nors vandens telkinys, virš kurio yra susivijęs žalias medžių vainikas, vizualiai atrodo be galo patraukliai, specialistai nerekomenduoja tvenkinio įrengti šalia medžių. Tokiu atveju rudenį jums teks nuolat iš tvenkinio graibstyti medžių lapus, o ilgai planuoti romantiški vakarai šalia vandens virs eiliniu tvenkinio valymu. Be to, išsikerojusi medžių šaknų sistema gali „padaryti“ savas tvenkinio dugno ir sienelių „korekcijas“.

Idealiausia vieta tokioms statyboms – atviras sklypas su molingu gruntu ir žemuma. Būtent toje žemumoje ir reikia iškasti apie 50 cm gylio duobę. Pageidautina, kad tvenkinio plotas nebūtų per mažas, tačiau prisiminkite, jog savarankiškai rūpintis visu ežeru taip pat gali ne kiekvienas. Rekomenduojama apsiriboti 2–3 metrų pločiu ir ilgiu. Kasdami duobę pašalinkite velėną ir nepamirškite, kad tvenkinio „sienelės“ turi būti ne tiesios, o su šlaitais.

Kitas paruošiamųjų darbų etapas – nutekamojo vamzdžio su filtru ir atvamzdžiu montavimas, be kurių bet kokio tipo vandens telkinio funkcionavimas bus problemiškas. Vėliau dugnas išklojamas plėvele, kurios galai pritvirtinami „krante“. Nepamirškite, kad plėvelėje būtina padaryti ertmę vamzdžiui.

Kol kas jūsų darbo rezultatas toli gražu ne estetiškas, tačiau liko jau visiškai nedaug ir šio tvenkinio pagrindai virs mėgstamu ir vaizdingu jūsų sodo kampeliu. Kuomet ateina laikas pripildyti tvenkinį vandens, kūrinys įgyja pilną teisę vadintis vandens telkiniu ir tampa gerokai patrauklesnis.

Visame tvenkinio perimetre išdėstomi akmenys – jie paslepia plėvelės kraštus. Taigi dabar viskas paruošta augalų sodinimui.

Sukurti „vandens sodą“ galima dviem būdais: pastačius ant tvenkinio dugno augalus induose arba pripilti grunto. Optimali grunto sudėtis: 10 cm sodo žemės ir papildomas smėlio sluoksnis. Ką sodinti, kiekvienas nusprendžia pats, priklausomai nuo norų ir patirties prižiūrint vandens augalus. Viksva, lūgnė, vandens lelija ir irisai suteiks vandens telkiniui tikro tvenkinio žavesio, o pasodinę plunksnalapius ir ragalapius dalinai išspręsite dumblių problemą. Šie augalai užtikrina natūralią biologinę vandens telkinio ekosistemos pusiausvyrą ir priešinais dumblių augimui.

Nepamirškite apie tinkamą jūsų dirbtinio ežero įrėminimą. Geltoni vėdrynai, melsvės, elegantiška geltonoji viendienė ar dangiškoji neužmirštuolė sukurs puikų vandens telkinio „vainiką“.

Tikriausiai pasaulyje nerasite nieko, kam nereiktų nuolatinės priežiūros ir atnaujinimo. Todėl nesirūpinti jūsų rankomis sukurtu tvenkiniu ir palikti jį likimo valiai – mažų mažiausiai, nepraktiška ir net žiauru. Juk pagrindinė vandens telkinių bėda – dumbliai – ne tik „kosmetinė“ problema. Šie „nekviesti svečiai“, sukeliantys vandens pH pokyčius ir deguonies trūkumą, pražūtingi jūsų pasodintiems augalams. Siekiant jų išvengti užtenka vandens telkinyje sumontuoti elektrinį siurblį, kuris privers tvenkinio vandenį tekėti. Puiku jeigu siurblys bus papildomai parūpintas filtru.

Skirtingai nuo daugelio sodo technikos įrenginių, siurblys gali sukurti ir nepakartojamą estetinį efektą, sukurdamas krioklį ar upelį.

Kita vertu, speciali technika – toli gražu ne vienintelis prevencinis kovos su dumbliais būdas. Apie vandens augalus, konkuruojančius su dumbliais dėl maistinių medžiagų ir paliekančius jiems minimumą „maisto“ jau minėjome. Verta pridurti, kad būtina stebėti tvenkinio dugne susidarančio pūdinio lygį.

Jeigu tvenkinyje nuspręsite auginti žuvis, žinokite, jog jų buvimas gali ir apsaugoti nuo dumblių, ir kartu sąlygoti jų atsiradimą. Venkite tvenkinį perpildyti žuvimis, o savo augintines maitinkite tik kokybišku maistu. Kitu atveju susidarys terpė, akimirksniu persipildanti dumbliais.

Be abejonės, tvenkinys sode – tai ne vien malonumas, bet ir nuolatinis darbas. O jei kalbame apie tvenkinį su „sodu“ – tai dvigubas darbas. Kita vertus, visas jūsų pastangas vainikuos valandėlė poilsio prie nuosavo vandens telkinio, kruopščiai ir su pasiaukojimu sukurto savo rankomis.


Parengta pagal Spec.lt