Meniu

Paieška

Kalendorius

«  June 2009  »
SuMoTuWeThFrSa
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930


Žibintai: nuo aušros iki aušros
 

Žibintai šiuolaikinėje aplinkoje užima svarbią vietą ir yra kraštovaizdžio dizaino dalis. Su dekoratyviniais aplinkos šviestuvais kiekvienas sodas ar erdvė aplink namą gali atrodyti išskirtinai, originaliai ir paslaptingai. Tačiau lauko, kaip ir vidaus, apšvietimas turi tam tikrų taisyklių.

Prie namo įėjimo, mašinų aikštelėse, poilsio zonose, vaikų žaidimo aikštelėse reikia naudoti ryškią, vientisą šviesą spinduliuojančius žibintus, kurie apšviečia visą norimą erdvę. Apšviečiant minėtas vietas naudojamos galingos natrio, metalo-halogeninės arba gyvsidabrio lempos.

Kuo aukščiau yra pritaisytas žibintas, tuo didesnė erdvė apšviečiama. Prie namo įėjimo ar pagrindinėje aikštelėje rekomenduojama šviestuvą pritaisyti 5-10 metrų aukštyje, sporto aikštelėse - 7-9 metrų aukštyje, o ten, kur keliukai, vejos ar gėlynai, - 2-5 metrų aukštyje. Tačiau jau minėti galingi šviestuvai vizualiai sumažina aplinką, tad juos savo kraštovaizdžiui rinkitės atsargiai.

Jei tokie šviestuvai yra pakabinti žemiau ar akių lygyje, kenkia akims. Jei šviestuvą kabinsite ar statysite žemiau, pasirinkite matinio stiklo gaubtą ar su geležinėmis grotelėmis. Daugelyje šiuolaikinių šviestuvų ryški šviesa yra nukreipta į viršų, kur esantis stogelis su specialiai šviesą atspindinčia medžiaga šviesos spindulius nukreipia žemyn ir jie yra švelnesni, ne tokie ryškūs.

Laiptams, užkampiams, prie vartelių ar kitose "pavojingose" vietose reikia ypač nemažai skirti dėmesio apšvietimui, kad ir jūs, ir jūsų svečiai nesusižalotų. Rekomenduojama pasirinkti vidutinio stiprumo lempas, o žibintus pritaisyti 1,5 metro aukštyje.

Sodo takelių dekoratyvus apšvietimas yra svarbus ir architektūrinės aplinkos kompozicijai. Lauko žibintų stilių derėtų derinti prie namo architektūros stiliaus, taip jie užpildys visą aplink namus esančią erdvę ir jūsų valdos atrodys harmoningai.

Jei norite savo sodą paversti pasakų miškeliu, tai neapsieisite be dekoratyvinių žibintų. Tokių šviestuvų aukštis yra apie 0,3-0,5 metro, mini šviestuvai taip pat naudojami dekoratyviniams baseinams apšviesti. Tokie žibintai rečiau naudojami kaip pagrindinės šviesos šaltiniai, o daugiau kaip pagalbiniai arba papildomi aplinkos elementai. Dekoratyviniais nedideliais žibintais galite apšviesti sode esančias skulptūras, gėlynus ar kitas dekoro detales.

Parengta pagal leidinį "Pastogė"